Doğal ve kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 1990 yılında kurulan ÇEKÜL Vakfının 25. yaşını kutluyoruz. Kuruluş yıllarında "fidan dikme" eylemini yaymak ve bu eylemi bir seferberliği dönüştürmek için Beykoz/Kavacık'ta doğaseverlerin desteğiyle 100.000 fidan dikilmişti.
92 Ormanımızda, Kasım ayında yapacağımız bir dikim şenliği ile 2 bin fidanı daha toprakla buluşturacağız. Amacımız; kentleşmenin ortasında tampon bölge niteliği taşıyan ormanımızı büyüterek birlikte korumaya devam etmek, İstanbul'un yok edilen doğal alanlarına dikkat çekmek ve kent içindeki orman varlıklarının önemini vurgulamak.
Neden Zaman Kapsülü?
ÇEKÜL Vakfının Kasım ayında yapacağı dikim şenliği sırasında, alana gelecek çocuklar 25 yıl sonra açılması için geleceğe mektup yazacaklar. Dikecekleri fidanlarla bir "iz" bırakacaklar ve "geleceğe imza" atmış olacaklar. Çocukların mektupları, dikim alanında hazırlanacak zaman kapsülüne yerleştirilecek ve 25 yıl sonra açılması için aynı alanda muhafaza edilecek.
Zaman kapsülünün tasarımı ve üretimi için TAK tasarımcılarının desteğine ihtiyacımız var.
Temel özellikleri ne olmalı?
Kaidede ne yazacak?
92 Ormanı Zaman Kapsülü
Burada ÇEKÜL Vakfının 25. yılında yazılmış "geleceğe mektuplar" yatıyor.
Bu zaman kapsülü, Vakfın 50. yaşında 2040 yılında açılacaktır.
2015 / ÇEKÜL LOGO
ÇEKÜL Vakfının Beklentisi
Kolay uygulanabilir, düşük maliyetli, kalıcı veya geçici yaratıcı projeler üretilmesi beklenmektedir.
Her bir proje için uygulama/üretim bütçesi en fazla 5.000 TL olacak şekilde düşünülmelidir.
Yarışma, mimarlık, planlama, ürün tasarımı, peyzaj, grafik, plastik sanatlar, güzel sanatlar gibi alanlardaki uzmanlıklara sahip kişiler ve öğrencilerin katılımına açıktır.
Çalışmalar ekip olarak da yapılabilir. Bu durumda ekip temsilcisinin kayıt yaptırması yeterlidir. Bir katılımcı birden fazla ekipte yer alabilir.
Katılımcıların ÇEKÜL Vakfı yönetiminden bilgi alması önerilmektedir. Tasarımınızın Vakıf tarafından da benimsenmesi amaçlanmaktadır.
TAKdim
Tasarımlar; 1/20 ölçekli (projenin gerektirdiği ölçekte olabilir) plan, kesit ve görünüşler ve 3 boyutlu dijital model veya perspektif içerecek şekilde sunulmalıdır. Ürünün fotoğrafları üzerine mimari tasarım, grafik, peyzaj, heykel, görsel sanat ürünleri ya da ürün tasarımlarının serbest el çizimi, kolaj veya 3 boyutlu bilgisayar görselleştirme gibi temsil teknikleri kullanılabilir, öneriler şemalar ve açıklayıcı yazılar ile desteklenebilir.
Tasarımlar dijital A0 boyutunda yatay .PDF olarak teslim edilecektir. Her öneri için 1 pafta sınırı vardır. Rumuz şartı yoktur, ancak altlık dosyasında belirtilen yerde tasarımcı kişi/ekibin ismi veya rumuzu belirtilmelidir.
Dijital .PDF dosyalarınızın linklerini (wetransfer.com üzerinden) kadikoy@takortak.org adresine iletebilirsiniz.
TAKdir
Değerlendirme 3 aşamalı olacaktır.
Çekül Vakfı ayrıca, her katılımcı adına 7 fidan dikimi yapacaktır.
TAKvim
Proje Çağrısı: 29 Eylül 2015
Proje Teslimleri: 12 Ekim 2015 (Saat: 15.00)
Kazanan Projelerin İlanı ve Ödül Töreni: 14 Ekim 2015 (Saat: 18.00)
Üretim Takvimi: Uygulanan proje, en geç 6 Kasım tarihinde ürün dikim sahasına gidecek şekilde teslim edilmelidir.
Not: Uygulanacak olan projenin üretim ve teslim süreci, tasarımcı ve ÇEKÜL Vakfı ile birlikte yürütülecektir.
Değerlendirme Kurulu
1.Yeşim DİZDAROĞLU ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü
2.Sıla AKALP, Şehir Plancısı, TAK Kurucu Ortağı
3.Bahar YALÇIN, Mimar, TAK Kadıköy Yürütme Kurulu Üyesi
4.Can GÜVENİR, Ürün tasarımcısı
5.Damla TURAN, Peyzaj Mimarı
Sonraki yazı
"Erişiyorsam Varım! İstanbul" sergisi, 10-31 Ekim tarihleri arasında Tasarım Atölyesi Kadıköy'de ziyaretçileriyle buluşuyor.
Birleşmiş Milletler ...
devamı...Önceki yazı
Yuva-TAK etkinliğinin amacı Kadıköy’de bulunan kuş çeşitlerine göre kuş evi tasarlanması, üretilmesi ve kuş neslinin ...
devamı...