Kentsel rotalar, kenti deneyimlemek için farklı tema ve kurgular ile oluşturulan güzergahlardır.
Kadıköy’ün keşfedilen ve keşfedilmeyen değerlerini tematik akslar ile bağlamak ve bu aksları tasarlamak.
Program hayata geçirildiği takdirde aşağıdaki etkileri yaratması planlanmaktadır.
Rota kurgularının Ölçek, Tema, Odak, Araştırma, Aks, Araç, Zaman, Etkileşim, Hedef kitle Tasarım başlılarında yer alan detayları göz önünde bulundurarak hazırlanması beklenmektedir.
Ölçek: Çalışma Kadıköy ve Kadıköy mahalleleri ölçeğindir.
Tema: Temanın belirlenmesi sürecinde hem olası temalar göz önünde bulundurulacak hem de katılımcılardan gelecek yeni tema önerileri değerlendirilecektir.(Örneğin Mimari, tarih, doğa, tasarım, deneyim, yemek-mutfak, altkültür,siyaset, arkeoeloji ya da genel mahalle kültürü üzerine rotalar beklenmektedir.
Odak: Rota kurgusuna dahil olan odaklar hakkında bilgi toplanması ve bu odakların rota kurgusuna nasıl dahil edileceğine dair çözümlerin üretilecektir. (Örneğin bina, insan, kamusal alan, heykel, ağaç, restorant, ses, peyzaj, kültürel alan.)
Araştırma:Öneri kapsamında iyi uygulama örnekleri incelenecek ve literatür araştırması yapılacaktır.
Aks: Güzergah planının belirlenen önceliklere ve kriterlere (zaman,ölçek,katılımcı..vb) göre oluşturulacaktır.
Araç: Rota kurgusunda alternatif araçlarında kullanılması önerilmektedir.
Zaman: Güzergahların süresi belirlenecektir. (haftalık, günlük, saatlik)
Hedef Kitle: Hedef kitlenin net biçimde ortaya konulması beklenmektedir (Ziyaretçi, yabancı, Cocuk, araştırmacı, meraklı, gezgin, Kadıköylü, öğrenci vb.)
Etkileşim: Etkinlikte katılımcıların pasif ya da interaktif kurgular içerisinde yeralması beklenmektedir. Sadece dinleyici ve keşfeden rolünde olduğu pasif rotalar ya da rota dahilindeki mekan, insan, araç vb. unsurlarla iletişime geçtiği interaktif rotalar tasarlanması beklenmektedir.
Tasarım: Rota algısını oluşturacak, etkileşimi arttıracak ve deneyimi kolaylaştıracak elemanlar tasarlanacaktır.(yönlendirme elemanları, kent mobilyaları, bilgilendirme elemanları, baskı ürünleri, uygulama arayüzleri vb.)
Gönüllüler: Açık çağrı sonucunda katılım gösterecek gönüllüler
STKlar: Rotanın hazırlanmasında yeralacak ve danışılacak sivil toplum kuruluşları
Üniversiteler: Tasarım bölümleri,tarih bölümleri vb.
Rota hazırlama süreci ve tasarlanan rotaya katılma süreçlerinin açık çağrı yöntemi ile yapılması ve rota hazırlama sürecinde gönüllü tasarımcılar ve araştırmacıların yer alması beklenmektedir.