YENİ DÜNYA

12 Aralık, Perşembe 19:00 - 21:00 / Ücretsiz

- TASARLANMIŞ BİR YAŞAMDAN KURUTULABİLMEK

- KRİZDEN ÇIKABİLMEK İÇİN BAŞLATILAN CADI AVI

- DEĞİŞEN İKLİM VE SANAYİ DEVRİMİARASINDA SIKIŞAN İNSAN

- TOPLULUKLAR KURULUYOR – YAŞAM DEĞİŞİYOR

- EYLEMLER VE ÇATIŞMALAR

- AÇLIK SUSUZLUK TÜKENEN KAYNAKLAR

- YENİ MESLEKLER DOĞUYOR

- ÖĞRETİLENLER, ÖĞRENMEMİZ GEREKENLER

- ELİMİZDE KALANLARLA YETİNMEMİZ GEREKEN BİR GELECEK

On yıl önce kırsalda kurulan Harmonia Ekolojik Tasarım stüdyosunun eş kurucusu Melih Aşanlı‘’Yeni Dünya’’ söyleşisi ile içinde bulunduğumuz çağın büyük sorularını karşımıza çıkarıyor. Kazdağlarında bulunan eğitim arazisinde deneysel mimari, sürdürülebilir grafik tasarım, sosyo-ekolojik tasarım ve ekolojik tasarımın üstünde durulmayan alanlarında eğitimler veren Harmonia çözüm odaklı yaklaşımları ile tasarıma yeni bir bakış açısı getiriyor.

- TASARLANMIŞ BİR YAŞAMDAN KURUTULABİLMEK; yaşadığımız kentler, yüzlerce yıllık yönetimsel birikimin bir çıktısı aslında. Hükmedebilmek, kontrolün kolay sağlanabilmesi, yöneticilerin güvenliği insanoğlu ile beraber birlikte gelişti, amacı sadece var olmak olan insanların çevresine her secimde bir tuğla daha örüldü. Tasarlanmış kentlerin geldiği son nokta artık içinde yaşamayı mümkün kılmıyor. Yüzyılların tasarımında hepimizin bir katkısı var, isteyerek veya farkında olmadan. Peki, bu girdaptan kurtulmak mümkün mü?

- KRİZDEN ÇIKABİLMEK İÇİN BAŞLATILAN CADI AVI; fırtınanın tam ortasındayız. Alışkanlıklarımızı terk edemiyoruz, milyonlarca insanın yaşamlarını bir anda değiştirmesi mümkün değil. Sanayi kuruluşları, enerji santralleri, fosil yakıtlar, sağlık sektörü ve gıda terörü, hangisi suçlu. Hangisinden vazgeçebiliriz. Her kişinin bir diğerini suçladığı bir cadı avındayız. Av avcının kendisi, soyunun tükeneceği bilgisi ile bir telaş içinde. Daha hırçın ve tehlikeli. Saldırgan bir av çözüm olabilir mi?

– DEĞİŞEN İKLİM VE SANAYİ DEVRİMİARASINDA SIKIŞAN İNSAN; her devrimin sancısı vardır. Bundan öncekiler gibi son sanayi devrimi de insanlığı peşinden sürüklemeye ve dönüştürmeye başladı. Bu sefer içinden doğduğu, kendisinden daha büyük bir değişim ile birleşti. İklim değişikliği olanca gücü yaşadığımız dünyayı değiştiriyor. İnsanoğlu ilk kez karşılaştığı bu iki masif etkinin arasında sıkışmakta. Artan basıncın doğuracağı sonuçlar ne olabilir?

– TOPLULUKLAR KURULUYOR – YAŞAM DEĞİŞİYOR; Dünyada insanlar tüm gücü ile gelen kriz dalgasına hazırlanmakta, sosyokrasi, özdenetim, şiddetsiz iletişim ve kurulmaya çalışılan yeni topluluklar bir çözüm olabilir mi? Oluşturulan gıda toplulukları ve göç edilen kırsal dayanışma ağları yeni bir hareketin ilk adımları mı? Toplum yaşamı bundan böyle farklı mı şekillenecek?

– EYLEMLER VE ÇATIŞMALAR; genç yaşlı, çocuk bilinen siyasi ideolojilerden bağımsız herkesin karşıt olduğu bir çatışma ortamı oluşuyor. İklim aktivistleri gün geçtikçe çoğalıyor. Tüm dünyada ardı arkası kesilmeyen eş zamanlı eylemler, çatışmalar ve yaşamı savunanlara karşı uygulanan büyük bir şiddet var. Eylemler ve çatışmaların bizi götüreceği yer neresi?

– AÇLIK, SUSUZLUK, TÜKENEN KAYNAKLAR; Dünyanın 3’te 1’i açlık ve susuzluk ile karşı karşıya. Kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz. Alınan önlemler yetmiyor. Çok kısa süre içinde yokluk ile yüzleşmemiz olası. Şehirler dışarıdan beslenemeyecek kadar büyük ve hantal. Çözüm nerede olabilir?

– YENİ MESLEKLER DOĞUYOR; yeni dünya düzeninde farklı meslekler doğuyor. Ekoloji, bilim ve tasarım biçim değiştirmiş, birleşmiş ve dönüşmüş durumda. Yöneticilik ortadan kalkıyor. Çağı yakalayacak donanımlar neler?

– ÖĞRETİLENLER, ÖĞRENMEMİZ GEREKENLER; ezberleri bozmamızın zamanı geldi, öğrendiklerimizi rafa mı kaldıracağız? Çözüm için başvurulması gereken yol hangisi? Bize öğretilmişler ve öğrenmemiz gerekenlerin ortak bir noktası var mı?

– ELİMİZDE KALANLARLA YETİNMEMİZ GEREKEN BİR GELECEK; yokluğu hiç bilmeyenler olarak elimizde kalanlar ile nasıl yetinebileceğiz. Hangimiz şifacı, usta, doğa bilimci. Kim çiftçi – ormancı – tesisatçı? Yokluğun dünyasında bizi bekleyenler ve gelecekteki yaşam şartlarımız neler olabilir?


Etkinlik Atölyesi:

Tasarım Atölyesi Kadıköy

 [javascript protected email address]

+90 216 418 52 98

Rasimpaşa Mah. Duatepe Sk. No: 61
Yeldeğirmeni KADIKÖY – İSTANBUL

Büyük harita