Yapay Zekanın Etik, Hukuk ve Ahlak

20 Nisan, Cumartesi 14:00 - 17:00 / Ücretsiz

Çerçevesinde Etkileri

Yapay zekanın kavram, etik ve hukuk çerçevesinin tartışılacağı panelde aşağıdaki sorulara yanıt arayacağız.

Türkiye’de ve dünyada ne gibi regülatif çalışmalar yapılıyor ve etki alanı ne olacak?

Kavramsal detaylar: Narrow AI, General AI ayrımı nedir?

Hepimizin günlük yaşamda destek aldığı çağrı merkezleri yapay zeka ile nasıl şekillenecek?

Verilerimizin gerek kamu gerekse özel sektör (markalar) tarafından kullanımındaki etik ve hukuk çerçevesi ne olmalı? Özel hayatın gizliliğinin sınırları nasıl değişecek?

İstihdamın değişimi, beyaz teknoloji, ahlaki dönüşümde yapay zekanın rolü ne olacak?

Veri seçimindeki ahlaki değerler ve etik çerçeve ne olmalı?

Yapay zekanın manipülasyon etkileri (AI Hacking) hayatımıza nasıl yansıyacak? Kamu ve özel sektörde hangi kurumlar nasıl önlem almalı?

Katılımcılarımızın gelecek için beklentisi nedir? Bir Ütopya&Distopya tartışması.


Moderatör Deniz Erol (Onicorn Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü):
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi mezunu olan Deniz Erol, iş hayatına Det Norske Veritas’ta Denetim Uzmanı olarak başlamıştır. 2007-2018 yılları arasında Türkiye’nin en büyük müşteri deneyim merkezlerinden biri olan Tempo Çağrı A.Ş.’de İş Geliştirme, Operasyon ve Bilgi Teknolojileri bölümlerinde Direktör ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Endüstri Mühendisliği yüksek lisansına sahip Erol; süreç optimizasyonu, iş verimliliği, dijital dönüşüm ve müşteri deneyimi alanlarında uzmanlaşmış olup, bir teknoloji şirketi olan Onicorn’da Genel Müdür olarak görevine devam etmektedir.

Cemal Akar ( Tempo Çağrı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı – Socratic Designer):
İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Cemal Akar, 2001 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük çağrı merkezlerinden biri olarak hizmet sunan Tempo Çağrı Merkezi ve Tempo İletişim’in kurucularındandır. Çağrı merkezi ve mobil iletişim sektöründe hem teknoloji hem de müşteri deneyim yönetimi alanında uzun yıllara dayalı tecrübeye sahip olan Akar, ayrıca Türkiye’nin ilk mobil katma değerli hizmet şirketlerinden olan Cetech, Alokontör ve Telkonet’in kurucu ortaklarından olup; halen Tempo Çağrı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam etmektedir.

Av. Selin Çetin (Robotik Teknoloji Hukuk Uzmanı):
2012 yılında Ankara Üniversitesi'nde Japonca ve edebiyat eğitimi aldı. Jurging-Orkun-Putzar Rechtsanwalte (Almanya), Güler Hukuk Bürosu ve Ünsal & Gündüz Avukatlık'ta öğrenci stajlarını yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bilgi ve teknoloji hukuku alanında yüksek lisans programına başladı. Aynı zamanda Köksal & Partners'ta çalışmaktadır. İlgi alanları arasında robotik, yapay zekâ ve bunların yasal statüleri ve sorunları bulunmaktadır.

Gürsel Baltaoğlu (EVAM – Çözüm Mimarı):
1999'da Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı, 2004'de Hacettepe Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği'nden mezun olmuştur. CRM yazılım sistemleri ile Koçsistem - Paro projesinde tanışmış, sonrasında Vodafone'da CRM ve kampanya sistemleri yazılım ekiplerinde önce Yazılım Uzmanı sonrasında da yönetici olarak görev almıştır. 2017 yılında MEF üniversitesi Veri Bilimleri Analizi bölümünden yüksek lisans derecesi alan Gürsel Baltaoğlu, EVAM'da gerçek zamanlı kampanya ve veri analitiği ürünleri kapsamında Çözüm Mimarı olarak görev yapmaktadır.


Etkinlik Atölyesi:

Tasarım Atölyesi Kadıköy

 [javascript protected email address]

+90 216 418 52 98

Rasimpaşa Mah. Duatepe Sk. No: 61
Yeldeğirmeni KADIKÖY – İSTANBUL

Büyük harita