İstanbul ve "Boşluk"ları

12 Haziran, Çarşamba 19:00 - 21:00 / Ücretsiz

Günümüzde kentsel boşluk denilen alan ya da binalar, fonksiyonel açıdan değerlendiriliyor ve sorun olarak görülüyorlar. Bu gibi alan ya da binalar işlevsel nitelik kazandırılması gereken yerler olarak algılanıyorlar. İstanbul son 40 yılda birçok değişiklik geçirdi. Kentsel dönüşüm ve yenileme adı altında, birçok mahalle ve kültürel ve tarihi miras sayılan bina yıkıldı. Birçoğunun yerine yenisi yapıldı. Fakat birçoğu da kaderini bekleyen kalıcı boşluklara dönüştü ve beraberinde tartışmalara yol açtı: kentsel çöküntü, suç, tehlike ya da emlak balonu gibi.

Kentsel boşlukları doldurulması gereken yerler olarak niteleyen genel bakış açısına karşın, bu etkinlikte, bu alan ya da binalar kentsel mekânın ve kültürün bir parçası olarak incelenecek ve bunların farklı türleri, ortaya çıkışlarının farklı sebepleri, kullanıcıları ve kent hayatına ve ekonomisine farklı etkileri tartışılacak. Ayrıca, kentsel boşlukların geçici ve kalıcı kullanımları ve mülkiyet ve kullanım arasındaki ilişki de tartışılacak.

İstanbul’un çeşitli semtlerinde yapılan gözlem ve mülakatlar sonucunda toplanan veriler ışığında üç örnek incelenecek. Örneklerden ilki, hayaletli eski bir İstanbul konağı, ikincisi kentin merkezinde İstanbul’un ilk işgal evi ve üçüncüsü de, kentin fiziksel ve sembolik tarihinden silinen bir kültür merkezi.

 

Başak Tanülkü:

Başak Tanülkü, İstanbul’da bağımsız araştırmacıdır. Doktora tezini İngiltere Lancaster Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde kapalı siteler hakkında yapmıştır. Doktora tezi konusunda çalışmayı sürdürmektedir. İlgi alanları, kent sosyolojisi, mekân ve kimlik, mekân ve kültür, sosyo-mekânsal ve sosyo-ahlaki ayrışmadır. Ayrıca, kentsel aktivizm, protesto ve alternatif mekânlar, kentsel boşluklar hakkında da çalışıyor. Tanülkü’nün Geoforum, HousingStudies ve Journal of Cultural Geography gibi hakemli dergilerde ve kitaplarda yayınlanan makaleleri bulunuyor. 


Etkinlik Atölyesi:

Tasarım Atölyesi Kadıköy

 [javascript protected email address]

+90 216 418 52 98

Rasimpaşa Mah. Duatepe Sk. No: 61
Yeldeğirmeni KADIKÖY – İSTANBUL

Büyük harita