“Kadıköy; Kentleşme Tarihimizin Açık Hava Müzesidir”

11 Temmuz 2013, Perşembe

TAK KadıköyTAKorTAK

Tasarım Atölyesi Kadıköy, KonTAK Programı kapsamında Prof. Dr. Murat Güvenç ile Kadıköylüleri ve tasarımcıları buluşturdu. “Kadıköy’ün Kısa Mekansal Tarihi” temalı konferans, 9 Temmuz 2013 Salı günü TAK’ ta gerçekleştirildi. Murat Güvenç, Kadıköy’de geçirdiği çocukluğunun değerleri, anıları ve hikayelerini, sayısal veriler ve haritalarla katılımcılarla paylaştı.

Yaklaşık yirmi yıllık dört farklı mekânsal dönüşüm süreci yaşanan Kadıköy’de, ulaşım, mülkiyet, mimari ve kullanıcı özellikleri ile farklılaşan dört dönem, 1900-1923, 1923-1946, 1950-1980 ve 1980 sonrası olarak tanımlandı. İlk yerleşimler, Moda ve Yeldeğirmeni arasındaki bölgede başlarken, dört farklı döneme ait izler, Kadıköy’ü zaman içinde kentleşme tarihimizin açık hava müzesi haline getirdi.

Kadıköy’ün mekansal tarihinin ilk kırılma noktası, Boğaziçi Köprüsü’nün faaliyete geçmesiyle Kadıköy’deki yoğunlaşma, apartmanlaşma süreci olarak belirtildi. Gelecekte ise Marmaray’ın çok hızlı bir dönüşüm süreci başlatacağından bahsetti.

100 yıllık dönüşüm sürecindeki temel sorunun, kentteki boşlukların doldurulması, yoğunlaşma ve yağ lekesi modelindeki büyüme olduğuna değinen Güvenç, Feneryolu, Kalamış Marina, Göztepe Meteoroloji İstasyonu arsası örnekleri ile zaman içinde kent kimliğinin ve aidiyet duygusunun yavaş yavaş kaybolduğundan bahsetti. Ayrıca, Kadıköy’de doğu ve batı arasındaki ulaşılabilirlik yüksek iken kuzey ve güney arasında da ulaşım ve toplumsal kaynaşma anlamında bütünleşmenin de sağlanması gerekiyor.

Kadıköy’ün kaybetmediği en önemli değerin ise ‘insan’ unsuru olduğuna değinerek, “Kadıköylü” insanların sosyo-kültürel ve eğitim seviyelerinin geçmişte de bugün de kent genelinden farklılaştığını haritalar ile aktardı.

Tasarım Atölyesi Kadıköy adına kapanış konuşması A. Faruk Göksu ise Kadıköy’ü bekleyen hızlı yapısal dönüşüm sürecinde, yaşamın her alanında tasarımın gücünü kullanarak, Kadıköy’ü bekleyen tehlikeleri minimuma indirmeyi ve yeni dönüşüm sürecine tasarımcıların dahil olmasını amaçladıklarını belirtti. ‘Toplumsal dönüşüm’ konusunda da ayrıcalıklı olan Kadıköy’de, tasarımcıların kentsel dönüşüm sürecine hazır, bilgili ve örgütlü olmaları gerekiyor.

Bugün yaklaşık 500.000 kişinin yaşadığı Kadıköy’ün, 15 yıl sonra 700.000 kişiye ulaşacak olması, kimliğini kaybetme riskini gündeme getiriyor. Tasarımla, boşlukların ve yeşil alanların yeni tasarım ilkeleri ile tasarlanması ve korunması için TAK olarak tüm tasarımcıların katkılarını bekliyoruz.


Sonraki yazı

Seyyar Satıcılar ve Taksi Durakları için Tasarım Çalıştayı

Seyyar Satıcılar ve Taksi Durakları için Tasarım Çalıştayı

Kadıköy’deki seyyar satıcılar ve taksi durakları için tasarım çalıştayının ikincisi gerçekleşti. Katılımcılar, tasarım ilkelerini birlikte ...

devamı...

Önceki yazı

Tasarımcılar Kadıköy’den İlham Alıyor

Tasarımcılar Kadıköy’den İlham Alıyor

Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Nishmoda işbirliği ile yapılan, “Kadıköy için TasarlaTak” atölyesinde, tasarımcılar Kadıköy’den ilham ...

devamı...