Yaratan Disiplinler - Tesadüfler / Açık Çağrı

01 Mart, Cuma 14:00 - 19:00 / Ücretsiz

Festivalin Tarihi: 21 Nisan 2019 – Pazar
Saat: 11.00-23.00
Düzenleyenler: Filtre Platform & Tasarım Atölyesi Kadıköy
Toplantı Randevusu: filtreplatform@gmail.com
Son Başvuru Tarihi: 27 Şubat 2019 - Çarşamba - 17.00
Başvuru Toplantısı Tarihi: 1 Mart 2019 – Cuma – 14.00

Yaratan Disiplinler:

Tesadüfler, bilgiye rastlantısal ve sezgisel ulaşım sonucu beliren yaratıcı imge üzerine 12 saatlik deneysel bir festivaldir. Farklı yaratıcı disiplinlerden davetlilerin sanat ve tasarım etkinlikleri TAK binasının her köşesinde eş zamanlı olarak yer alacak. Konferanslar, atölyeler, eğitimler, açık sohbetler ve performanslar ziyaretçilerin esnek katılımına sunulacak; sergiler, yerleştirmeler ve video gösterimleri de tüm gün boyunca döngüsel ve değişken olarak binanın farklı noktalarında bulunacak.
Sizi de bu festivalde yer almaya davet ediyoruz! Festivalin teması çerçevesinde çalışmalar hazırlamanızı istiyoruz! (Festivalin teması ile ilişkilendirebileceğiniz mevcut çalışmalarınızı da bu festivale dahil edebilirsiniz.) Her tür yaratıcı disiplinden sanatçılar/tasarımcılar (öğrenci/profesyonel) festivale konferans, atölye, video, iki/üç boyutlu eser/tasarım/görsel, akademik makale, edebi yazı veya performans önerisi ile başvurabilir. Festival sonunda da tüm katılımcıların ve çalışmalarının yer aldığı bir kitap yayınlanacaktır.
Başvurular, 1 Mart 2019 Cuma günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlenecek yuvarlak masa toplantısında başvuranların katılımıyla festival ekibi ile birlikte değerlendirilecek ve geliştirilecek. Toplantı randevusu için proje özetiniz ile en geç 27 Şubat 2019 Cuma gününe kadar filtreplatform@gmail.com adresine e-mail atınız.

Festivalin Yöntemi:

Bu festival, bilgiye erişim, maruz kalma ve bilginin kalıcılığı üzerine deneysel bir çalışmadır. Özgün yaratıcılık şöyle tanımlanabilir: farklı bilgi öbeklerinin bireyin akıl süzgecindeki özgün bağlantıları sonucu bireyin zihninde beliren yaratıcı imgeler… “Tesadüfler” temalı bu festivalin dinamik ve karmaşık kurgusu da bireyin zihninde yaratıcı imge oluşumu için bir zemin ve katalizör görevi görecek.
Hazırlanacak program ziyaretçilere duyurulmayacak. Ziyaretçi; nerede, ne zaman, ne etkinlik olacağını bilmeden TAK binası içinde serbestçe dolanacak ve ilgisini çeken bir etkinliğe istediği kadar dahil olacak. İstediği etkinliğe, etkinliğin ortasında katılabilecek ve istediği zaman etkinlikten ayrılabilecek. Dahil olduğu bir etkinlik sırasında başka bir etkinliğe şahit olabilecek. Etkinlikleri deneyimleme üzerine kendisi bir yöntem geliştirebilecek. Dilediği kadar festivalde bulunabilecek. Evet, ziyaretçinin bu süreçte kaçıracağı başka etkinlikler de olacak. Ancak ziyaretçinin kişisel seçimleri ile rastlantısal eriştiği bilginin zihninde yaratacağı özgün bağlantılara önemli verilecek.
Ziyaretçi, bu festivalde, bilgi ile çizgisel, döngüsel ve dikey karşılaşacak. “Doğru, yanlış, yasak, ayıp” kavramlarının bağlam dışı bırakılacağı bu yöntem, ziyaretçiler, davetliler ve festival tipolojisi için deneysel bir çalışma olacak.

Festivalin Teması:
Tesadüf, kader ve kadercilik ile düşünülür. Sonsuz sayıda özgür irade ağının hem birbirleri hem de dünyevi ritimler ile örtüşmesi ve ayrışması sonucu zaman içinde meydana gelen buluşmalardır. Kader, bu rotaların ve buluşmaların önceden bilinmesi ise, aklımızda gizemli ve ilginç olarak aklımıza kodlanan “tesadüf” kavramı sadece biz cahiller için mi vardır?
Peki, bu rota ve buluşma ağının keşfine yönelik bir kehanet yöntemi geliştirilebilir mi? Bu gizeme ulaşabilen insanın şaşırma ve büyülenme şansı kalır mı?
Tesadüf, belirme (emergence) anı ile ilişkilidir. Ancak, kehanet yetisiyle bilinen bir geleceği, aklımızda önceden deneyimlemiş olmak, belirme anını sadece bir aldanmaya mı dönüştürür? Nöronlardaki yaratım ateşi olan ilham, kehanet ile yok olur mu? Bizden “eser” kalır mı?
Bireysel, özgün ve yaratıcı meyveler verecek bir bilgi akışına hangi zaman kavramı ile ulaşabiliriz? Dünyevi düzenin bu tür çıkmazlarını hangi stratejiler ile aşabiliriz?
Yoksa bilinçli bir şekilde iyice cahil kalmakta mıdır çözüm?

Başvuru Çeşitleri:
Konferans (20 dakika):
Konferanslar, toplantı odasında düzenlenecek. Kapılı bir oda olsa da konferanslara katılım esnek olacak. Yani bir ziyaretçi konferansın ortasında odaya girebilir, istediği kadar konferansı dinleyebilir ve istediği zaman odadan çıkabilir. Tüm konferansların video kaydı yapılacak.
Sizden, “tesadüf” teması ile ilgili olarak, mesleğinize ve yaptıklarınıza ilişkin bir konu hakkında 20 dakikalık bir sunum yapmanızı istiyoruz.

Gösterim (40 dakika)
Sanatçı/tasarımcı kendi işi üzerinde çalışırken, bir kamera canlı olarak çalışmasını ekrana yansıtacak. Bu alanda ayrıca çeşitli analog ve dijital yöntem bilgisi de aktarılacak.
Sizden, herkese açık olarak 40 dakika boyunca bir işiniz üzerinde çalışmanızı istiyoruz. Veya paylaşmak istediğiniz analog veya dijital bir yöntemi, egzersizler ile gösterebilirsiniz.

Atölye (1,5 saat):

Sanat/tasarım alanında sertifikalı atölyeler, katılımcılardan ön kayıt alınarak düzenlenecek. Atölyelere esnek bir katılım imkânı olmayacak.
Sizden, “tesadüfler” teması ile ilişkilendirebileceğiniz bir atölye önermenizi istiyoruz. Atölyenin konusunun, amacının, yönteminin ve katılımcı sayısının kısa bir şekilde anlatıldığı bir yazı rica ediyoruz.

Performans (40 dakika):

Bu noktalarda müzik, dans, tiyatro gibi performanslar yapılacak. Performans sırasında, alana yerleştirilmiş sandalye, kâğıt, kalem, vb. gibi gereçler ile bireysel ve sinesteziye yönelik yaratımlara imkân tanınacak.

Görsel/İşitsel (en fazla 15 dakika):

12 adet monitörde kısa filmler, sanatsal videolar, animasyonlar, görseller, ses klipleri, röportajlar, sunumlar, monologlar, vb. döngüsel olarak gösterilecek. Ziyaretçiler istediği monitörü istediği kadar izleyebilecek. Her monitörün yanına kulaklık yerleştirilecek. Seçilen çalışmalar ayrıca büyük projeksiyon ekranında da gösterime sunulacak.
Sizden, bu ekranlarda gösterilmek üzere, en fazla 15 dakikalık görsel ve işitsel çalışmalar istiyoruz.

Defter/Makale/Yazı/Görsel:

Sanatçı/tasarımcıların kendi elleriyle hazırladıkları özgün defterler ile çizimlerinin ve yazılarının yer aldığı föyler bir masa üzerinde ziyaretçilerin incelemesi için sergilenecek. Ziyaretçiler, tarafımızca çoğaltılacak föylerden istediklerini alabilecek ve onlardan özgün kolajlar ortaya çıkarabilecek. Ayrıca defterlerde ve föylerde rastladıklarının fotoğraflarını çekip notlar alabilecekler.
Sizden, özgün çalışmalarınızın yer aldığı mevcut veya yeni hazırlanacak defterler ve föyler istiyoruz. Defterler, alıp götürülemeyecek şekilde sabitlenecek. Etkinlik sonrası size geri teslim edilecek. Föylerde ise yazılar, makaleler veya çalışmalarınızdan görseller olabilir. Tarafımızca siyah-beyaz basılmak ve çoğaltılmak üzere, föylerde yer alacak çalışmalarınızı sizden dijital formatta rica ediyoruz.


Etkinlik Atölyesi:

Tasarım Atölyesi Kadıköy

 [javascript protected email address]

+90 216 418 52 98

Rasimpaşa Mah. Duatepe Sk. No: 61
Yeldeğirmeni KADIKÖY – İSTANBUL

Büyük harita